Cranio-sacraal therapie

Deze therapie biedt ontspanning.

Het cranio-sacrale stysteem bestaat uit de hersenen, het ruggemerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt beschermd door de schedel (cranium) en de wervelkolom (sacrum=heiligbeen). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

De stroming van het cranio-sacrale vocht heeft een bepaald ritme. Baby’s hebben nog de fontanellen op hun schedel, bij volwassenen zijn de botten volgroeid en hard. Toch is het ritme van het vocht en de blokkades in de stroom te voelen. Door op verschillende plekken in het lichaam het cranio-sacrale ritme te voelen en hierin mee te gaan, ontstaat een diepe ontspanning.

 

Indicaties

  • Hoofdpijnen, duizeligheids klachten
  • Slaapstoornissen, stress, onrust
  • Pijn
  • Angst

De behandeling bevordert -ook zonder concrete klachten- innerlijke rust en algeheel welbevinden.

 

Werkwijze

Er wordt bij de behandeling aandacht gegeven aan de lichamelijke en psychische achtergrond van de klacht. Tijdens de behandeling kan een stillpoint optreden, een korte periode waarbij het cranio-sacrale systeem stil valt. Daarbij ligt het ritme van de stroming van het vocht vrijwel stil en wordt het denken stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor reparatie van het lichaam. Als reactie op de behandeling kan het voorkomen dat een “oude” klacht een korte tijd zich in hevigheid in het lichaam openbaart. Het lichaam is zich aan het herstellen van de klacht. De verstoring in de stroom wordt zover mogelijk hersteld.

Vitaliteitscentrum